Zamieszczone przez Jac_ek
żle odpala po wymianie rozrządu
Zwiń
X
-
żle odpala po wymianie rozrządu
Witam! Od około miesiąca jestem posiadaczem octavi 1.9 TDI 90 km. autko paliło na dotyk,po wymianie płynów olejów, filtrów i rozrządu, zaczeły sie problemy.Podczas odpalania trzeba dość długo kręcić a gdy już odpali to przez chwile kuleje i dopiero po chwili chodzi jak powinna.jak ją zgaszę i zapalam ponownie to odpala dobrze.Raz zdarzyło się tak że niechciała odpalić wogóle kręcić kręciła ale nawet się nieodezwała po jakimś czasie podeszłem i odpaliła na dotyk.Wiem że jest zima ale temp. -4 stopnie nie powinna stwarzać problemów,tym bardziej ze wcześniej odpalała na dotyk przy -10. Wcześniej miałem cordobę sdi i paliła bez problemu przy -20. Jak ktos miał taki przypadek to proszę o poradę!Była OI 1.9 tdi ALH, 6 lat eksploatacji bez większych problemów. Szukamy godnego następcy czyli OII FL
-
-
Tak to jest, jak ktoś zmienia rozrząd, a vaga to już nie łaska podpiąć. Ale problem w tym, że większość macherów pewnie nawet o tym nie wie i myśli sobie co tam zaznaczy sie mazakiem i bedzie gitara :lol:Elegance
ASV 132KM/301Nm --> turbo ASZ 140KM/322NM-->
-------------------------------------------
Komentarz
-
-
ja po wymianie rozrządu tez miałem coś podobnego tylko u mnie na ciepłym silniku słabiej pali, tzn trzeba go dłużej kręcić, bo jeżeli chodzi o odpalanie rano to zawsze jest na dotyk. Akurat tak mtraf chciał że zaczęło się to troche po wymianie rozrządu i koledzy z OCP doradzili mi że będzie trzeba z tym podjechać na vag i zwiększyć dawkę rozruchową.
Byłem u elektryka który podłączył mi na kompa i pierwsze co mnie zapytał to czy miałem ostatnio wymieniany rozrząd. jak powiedziałem że tak to pokazał mi że jest źle ustawiony kąt wtrysku i że zawsze przy wymianie rozrządu trzeba to robić z komputerem. Goście którzy robili mi rozrząd nie mieli kompa i trochę się z nimi kłuciłem ale swoje wywalczyłem i na ich koszt ustawiono mi kąt wtrysku. Niestety jeżeli chodzi o odpalanie na ciepłym silniku to dalej to nic nie zmieniło (ale kąt mam dobrze ustawiony)
Będę musiał w końcu jechać i zwiększyć tą dawkę rozruchową. Dowiadywałem siew kilku miejscach w trojmieście i taki zabieg trwa ok 20min a kosztuje 350-500zł.strazakp
Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez strazakpDowiadywałem siew kilku miejscach w trojmieście i taki zabieg trwa ok 20min a kosztuje 350-500zł.
chyba, ze to wieksza filozofia?
moze ktos by mnie oswiecil?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez strazakpBędę musiał w końcu jechać i zwiększyć tą dawkę rozruchową. Dowiadywałem siew kilku miejscach w trojmieście i taki zabieg trwa ok 20min a kosztuje 350-500zł.
Taki zabieg trwa tyle co podlaczenie do wtyczki diagnostycznej, wlaczenie laptopa, vaga, wpisanie loginu, klik, klik w adaptacjach, i potem duzo klikow albo reczne wpisanie liczby, save i gotowe. 10min - 0zl jesli ktos ma laptopa z vagiem. Za taka pierdole 350zl to jest rozboj w bialy dzien.
Zamieszczone przez sh3vjesli to kat wtrysku to jak go ustawic?VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
-
domyślam się że to żadna filozofia ale dla takiego kto się na tym zna i ma dostęp do Vaga (dot.zwiększenia dawki rozruchowej) i pewnie trwa to tak jak piszecie ok 15min. Dowiadywałem się w 3 lub 4 miejscach i jest taka cena jak napisałem, nawet do 500zł. Oni kasują tych którzy się nie znają, nie mają dostepu do kompa z oprogramowaniem a chcą załatwić swój problem i mieć spokój.
Muszę przyznać że w jedym miejscu (tak gdzie mechanik mi stwierdził źle ustawiony kąt wtrysku po wymianie rozrządu) mechanik powiedział że za ok 100zł zwiększy mi dawkę rozruchową.strazakp
Komentarz
-
-
Racja...więc jak bede robił to na pewno u niego.Puki co aż tak bardzo mi to nie przeszkadza, a mam dużo innych wydatków, no i w sumie to mało jeżdżę ale pewnie to w końcu zrobię.
Ale naprawde nie wiem czy gdzieś indziej znalazł bym za mniej niż 200-300zł. Też mnie to wkurza że za taką drobnostkę, której zrobienie nie kosztuje mechanika dużo wysiłku a trwa kilka minut tyle potrafią skasować!!!strazakp
Komentarz
-
-
Pewnie ten niby mechanik nie wiedział że trzeba ustawić kąt wtrysku! Będe musiał sie udać do jakiegoś elektryka żeby ją podpioł i to ustawił. Niestety nie posiadam sprzętu ani umiejętności żeby zrobić to samemu.Była OI 1.9 tdi ALH, 6 lat eksploatacji bez większych problemów. Szukamy godnego następcy czyli OII FL
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bradleyTaki zabieg trwa tyle co podlaczenie do wtyczki diagnostycznej, wlaczenie laptopa, vaga, wpisanie loginu, klik, klik w adaptacjach, i potem duzo klikow albo reczne wpisanie liczby, save i gotowe. 10min - 0zl jesli ktos ma laptopa z vagiem. Za taka pierdole 350zl to jest rozboj w bialy dzien.
julek666, jeśli kąt wtrysku będzie ustawiony poprawnie to obejrzyj dokładnie filtr paliwa oraz zaworek znajdujący się w nim. Są tam dwa oringi, w tym miejscu nie może być żadnych zanieczyszczeń. Są jeszcze dwie sprawy:
- jeśli filtr paliwa to Filtron to zmień na coś porządnego bo to on może być problemem
- jeśli mechanicy założyli Ci pusty filtr, potem kręcili rozrusznikiem aby auto zapaliło to możesz dać im łopatę - może ich wiedza nt kopania rowów jest większa niż nt mechanikiNFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
Zwiekszenie dawki rozruchowej za pomoca adaptacji zwykle pomaga i nie trzeba grzebac "glebiej" w sofcie. Zwiekszenie dawki paliwa wypada juz roznie bo regulacja jest symboliczna, wiec tutaj juz trzeba z nastawnikiem sie bawic. A co do ustawienia kata wtrysku to fakt. Dotyczy on 1Z, AHU, ALE oraz AFN. W ASV, ALH, AGR zostaje obrot kolem pompy bo sama pompa sie nie rusza.VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sh3va w AHF?->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bradleyZwiekszenie dawki rozruchowej za pomoca adaptacji zwykle pomaga i nie trzeba grzebac "glebiej" w sofcie. Zwiekszenie dawki paliwa wypada juz roznie bo regulacja jest symboliczna, wiec tutaj juz trzeba z nastawnikiem sie bawic.
Przestawienie wartości w adaptacji może pomóc ale w bardzo rzadkich przypadkach.
Zamieszczone przez sh3va w AHF?
[ Dodano: Sob 17 Sty, 09 04:10 ]
Zamieszczone przez dontakCzy ustawienie kąta wtrysku w ASV to skomplikowana operacja?
[ Dodano: Sob 17 Sty, 09 04:25 ]
Zamieszczone przez julek666filtr był zalany paliwem,filtr jest firmy kager
Kager w Focie to to samo co np. 4MAX z Intercarsie, Kraft w InterTeamie i badaj Maxgear w AutoPartnerzeNFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez perkozmoze pasek przeskoczyl o ząbek i to tez mogło by byc powodem ze może ciezko palicNFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicrofttylko trzeba wiedziec co gdzie i jak oraz o ileNFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez julek666żle ustawiony pasek rozrządu
Zamieszczone przez julek666i nie trzeba podłączać pod komputer tylko ustawia się to mechanicznie!NFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
Komentarz